Gratis bezorging binnen Nederland

Mijn Ayurveda reis naar India

januari 30 2024 – Odette Van der Maat

My Ayurveda trip to India
My Ayurveda trip to India

Bij Re-Born Sports willen we ons altijd als “herboren” voelen en ik, Odette, ga graag op onderzoek uit naar activiteiten die mij dat gevoel geven. Ik merkte dat ik minder vaak yoga deed en dat ik weer minder gezond aan het eten was. Daarnaast miste ik enorm het reizen. Ieder jaar maakte ik wel een verre reis, maar door COVID kon dit helaas niet. Dus dat gaan we veranderen; een reis naar zuid India geboekt, 8 dagen ayurvedische behandelingen, ayurvedisch eten en drinken, yoga en meditatie.

Wat is Ayurveda? AYUR betekent leven en VEDA betekent wetenschap; dus de wetenschap over het leven. Ayurveda benadrukt dat voorkomen beter is dan genezen. Er wordt door een onderzoek (vragenlijst en gesprek met de dokter) vastgesteld welke Dosha’s ik ben (er zijn in totaal 3 verschillende Dosha’s) ik ben Vatha en Pitha en wat eventueel jouw klachten zijn. In mijn geval; ik heb al langere tijd last van de huid rond mijn ogen (uitslag; soort eczeem dat prikt, traant en jeukt).

Gedurende mijn verblijf krijg ik 7 ayurveda massage/olie behandelingen, doktersbegeleiding, ayurveda maaltijden volgens mijn dosha’s en yoga en meditatie op een hele mooie plek in zuid-India. Ik was in Trivandrum op het resort Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village (geboekt via www.puurenkuur.nl).

Iedere dag kreeg ik een massage behandeling van 2 uur. Van tevoren moest ik mij melden bij de dokter om een check up te doen (iedere dag voor de behandeling). Mijn bloeddruk en hartslag werden gemeten en ik kreeg vragen over mijn gesteldheid (hoe heb je geslapen, gegeten, toilet bezoek, etc).

 Massage behandeling: het begon altijd met een Indiase massage van 1 uur met olie (gericht op mijn dosha’s) over mijn hele lichaam en hoofd door “4 handen” (2 dames) en het tweede uur kreeg ik iedere keer een andere behandeling: 45 min olie over mijn voorhoofd, stempel massage met rijst in zakjes die door hete olie werden gehaald en vervolgens op mijn lichaam werden gestempeld voor een goede bloeddoorstroming en een melkbad, waarin ze met warme koeienmelk in traditionele kannen de melk over mijn lichaam schonken. De behandeling werd altijd afgesloten met een gezichtsbehandeling en een “natuurlijk” masker (rijstmelk, rijstkorrels, kruiden- en bloemenmengsels). Na iedere behandeling krijg je een kokosnoot; kokoswater is super goed voor het lichaam en jouw bloedcellen. 

Na de behandeling krijg je een groene wikkeljas aan en een doek om je hoofd (kan de olie in je haar trekken). Alle andere gasten lopen ook in deze groene gewaden, is eerste dag even wennen, maar dag 2 is het alweer normaal. Na 1 uur mag je douchen en proberen alle olie uit je haar te krijgen!

Iedere ochtend deed ik mee aan de meditaties en in de middag volgde ik een yogales; uiteraard in mijn Re-Born outfit. Ik neem altijd 3 tights mee op reis en meerdere yoga en sport tops die lekker ruim vallen zoals de wrap top en elastic back top, deze zijn ook een aanrader tijdens meditatie sessies. Ondanks de hitte vind ik het altijd prettig in een sportlegging yogales te volgen, deze zit immers als een tweede huid. Tevens is het toch fijn om er leuk uit te zien tijdens deze sessies, dat vind ik, want dan voel ik me meer op mijn gemak.

Dag 8: geen behandeling meer, wel nog een check-up van de dokter en ik kreeg een advies mee voor mijn Dosha’s (Pitha en Vatha) te stimuleren, mijn huid goed te houden. Als je langer verblijft (min 14 dagen), krijg je nog andere reinigingsmethodes van het lichaam (oa darmspoeling). Ik ben daar wel benieuwd naar, maar merk toch ook dat ik het enigszins eng vind. Andere gasten waren hier ook niet heel positief over, maar voelden zich wel gereinigd na die behandeling. 

Resultaat: 3 kilo afgevallen, 8 dagen geen toegevoegde suikers gehad, dus ik ben veel energieker, mijn lichaam is veel leniger en sterker door iedere dag yoga te beoefenen en ik zie dat mijn huid hierdoor ook mooier wordt. Ik had echter nog steeds last van irritatie rond mijn ogen, maar na 1 week terug in Nederland werd dat steeds minder. 

Wat ook altijd heel inspirerend is aan dit soort reizen, zijn de mensen die je ontmoet. Ze komen vanuit de hele wereld (vooral veel vrouwen reizen alleen) met hetzelfde doel: investeren in jezelf. Ik heb mensen ontmoet van 30-84 jaar vanuit Duitsland tot Ghana, ieder met haar/zijn eigen levensverhaal. 

Ik voel me heerlijk opgeladen en fit, vol nieuwe energie, maar ik snak wel weer naar voeding met meer smaak, klinkt wellicht vreemd, maar alle maaltijden zijn lauw en wat flauw in de Ayurvedische keuken. Absoluut een aanrader deze reis; ik voel me herboren!

{{ count } opmerkingen

Laat een bericht achter

Alle blog opmerkingen zijn gecheckt voordat ze gepubliceerd worden